- +47 51 68 95 55
- post@hagabuss.no
- Larsamyrå 10, 4313 Sandnes
En vakker og innholdsrik rundtur gjennom vårt eget ferieland – vårt nærmeste ferieland!
Opplev Norges unike kystlandskap og kulturarv langs Kystriksveien og Lofoten! Med fly fra Sola, via Oslo til Trøndelag tar vi oss til Helgeland ved å kjøre Kystriksveien med idylliske ferjestrekninger til spektakulære Lofotens magiske øyer. Underveis venter lokal kultur, kjente severdigheter og naturopplevelser som bare Nord-Norge kan by på – alt bundet sammen med gode måltider og overnattinger på sjarmerende hoteller. Vi skal se og oppleve mye på denne innholdsrike reisen – Saltfjellet og Saltstraumen, Dønna og Herøy, Røst, Reine og Henningsvær – for å nevne noe! Bli med da vel!
Pris per person kr. 24.995,-
Forbehold om endringer som følge av skrivefeil eller forhold utenfor vår kontroll!
Avreise fra Sandnes kl. 05.00. Bussen bringer oss ut til Sola, hvor flyet går kl. 06.20 til Værnes via Gardermoen med ankomst kl. 09.15. På Værnes møter vi Haga-bussen med sjåføren som blir med oss på rundturen. Vi starter turen nordover med noen timer i Nord-Trøndelag, vi passerer byene Levanger, Verdal og Steinkjer. Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø er av mange kalt verdens vakreste turistvei. Turen byr på flotte opplevelser både på stedene og severdighetene vi besøker og også ikke minst naturopplevelser underveis. Vi håper å få oppleve ”Mytji lys og mytji varme” når vi kjører inn for midt-på-dagen stopp i Namsos, som er Åge Alexandersen hjemby. Vi følger veien videre nordover langs Namsen – en av våre beste lakseelver. Kystriksveien går gjennom Ytre Namdalen og gjennom Høylandet, tettstedet som har fått navnet som Norges revyhovedstad. Her arrangeres Norsk Revy Festival annet hvert år, og amatørteater- og revygrupper kommer sammen og opptrer og konkurrerer om priser. Vi krysser fylkesgrensen og kommer inn i Nordland – fylket vi skal holde oss i resten av turen. Kystriksveien bindes i sammen med mange ferger og fra Holm krysser vi Bindalsfjorden over til Vennesund. Vi kjører gjennom Sømna før vi ankommer Brønnøysund – byen ved Torghatten. Middag og overnatting på Thon Hotel Brønnøysund.
Før vi forlater Brønnøysund tar vi en utflukt til den kjente Torghatten, som har sin historie fra sagnet om Vågakallen og Lekamøya som vi skal få høre mer om underveis på turen. Mulighet til å gå opp i hullet for de som vil, nå med nye flotte sherpatrapper – en liten times lett gang opp og ned. På turen skal vi også få høre om «Skulpturlandskap Nordland», det første ser vi i Brønnøysund. På turen skal vi «jakte» litt på dette skulpturlandskapet som finnes i de fleste kommunene. Vi tar ferge fra Horn over til Anddalsvåg og Vevelstad kommune. Vi finner kommunens kunstverk i ”Skulpturlandskap Nordland” som ligger langs veien, og fra samme området har vi en flott utsikt utover mot Vegaøyene som ble tatt inn på Unescos verdensarvliste i 2004. Mellom Vega og fastlandet ser vi også mot øya Ylvingen, hvor fjernsynsserien ”Himmelblå” ble laget. Handelsstedet Forvik ligger vakkert til ved Forvik fergekai. Her tar vi dagens lunsjstopp. Den gamle butikken er gjort om til et kaffebrenneri hvor vi kan smake en god kopp kaffe og kanskje ta med et smakfullt minne hjem. Vi krysser Vefsnfjorden over til Tjøtta, og like nord for fergeleiet ser vi krigskirkegården hvor over 9.000 soldater er begravet. Vi nærmer oss Alstahaug og Petter Dass-museet, som er Nordland fylkes tusenårssted. Museet formidler først og fremst historien om dikterpresten Petter Dass som levde og virket her. Museet består av et tun med eldre bygninger, og et nytt museumsbygg som ble åpnet i 2007. Alstahaug kirke er nærmeste nabo. Vi får en guidet omvisning med spennende utstillinger i et historisk miljø. I kaféen i tilknytning til museet, kjøper vi dagens ettermiddagskaffe – vafler med gome attåt. Vi har et kort kjørestykke inn til Scandic Hotel Syv Søstre og tar med oss den kjente fjellformasjonen «De syv søstre» på vei inn til hotellet.
Nye opplevelser på Helgeland, med utflukt til steder med mye historie. Fra Sandnessjøen tar vi fergen ut til Bjørn i øyriket Dønna. Turen går nordover til Dønnes gård og Dønnes kirke. Her får vi omvisning i Nord-Norges fineste kirke vil mange påstå. Like ved kirka finner vi også Dønnes gård – hovedsetet i det mektige Dønnesgodset bestående av flere hundre gårder på Helgelandskysten. På gården fornemmer vi historien attåt lefsa og formiddagskaffe. Vi legger veien oppom Dønnesfjellet med utsikt over hele syv prestegjeld før vi kjører sørover til Herøy, og bryggekanten på øya Seløy. Her finner vi restauranten Augustbryggo, og inntar dagens lunsjmåltid – med spektakulær utsikt mot havet; Dønnamannen og De Syv Søstre. Fra en god lunsjpause skal vi besøke videre i øyriket og besøker en sjeldenhet mht. blomsterbutikker, Etcetera – botaniske utskeielser. Her ute i havgapet – der ingen skulle tru nesten, men et syn for øyet. Startet av herøyværingen som flyttet hjem igjen etter en tid med tilsvarende butikkdrift i Oslo, og ville sette Herøy litt på blomsterkartet. Vi tar ferga tilbake fra Herøy til Søvik sør for Sandnessjøen igjen og inn til hotellet igjen.
Også i dag starter vi på nye opplevelser nordover Helgelandskysten. Vi får med oss kommunens skulpturlandskap før vi kjører over den flotte Helgelandsbroen. Fra Levang i Leirfjord tar vi fergen over Ranfjorden til skolestedet Nesna. Vi tar en stopp på Sjonfjellet for å ta med oss utsikten utover Helgelandskysten – er været godt ser vi både Lovund og Træna. Ved Utskarpen forlater vi Kystriksveien og kjører inn til den største byen på Helgeland – Mo i Rana. Her møter vi E-6 og følger den nordover til Saltfjellet hvor vi krysser polarsirkelen. Ved senteret som er bygd opp her tar vi en pause med mulighet for å kjøpe dagens lunsj, før vi begynner på nedstigningen gjennom Saltdalen mot Rognan og Røkland. Ved Røkland velger vi veien via Misvær til Saltstraumen, hvor vi finner hotellet med samme navn– Saltstraumen Hotell hvor vi tar inn for middag og overnatting. Hotellet ligger i naturskjønne omgivelser med verdens sterkeste malstrøm rett utenfor vinduet.
Vi har en kort kjøredag foran oss inn til Bodø. Det er søndag og vi velger derfor også å få med oss turen ut til det gamle handelsstedet Kjerringøy – også kalt Nordlandsidyll på sitt aller vakreste. Vi ser oss sammen i idyllen før vi samles til lunsj – med Salten-spesialiteten Møsbrømlefse. Vi tar fergen tilbake til Festvåg og kjører inn til Bodø som er Nordland fylkeshovedstad. Bodø er kjent som eneste by som har bygd glasstak over byens hovedgate – Storgata. Her kan Bodø-væringene gå tørrskodd i all slags vær. Vi får et inntrykk av byen før fergen M/S Værøy har avgang kl. 17.15 for å ta oss over Vest-fjorden og ut til Røst. Underveis kjøper vi middag om bord i kafeen (god hverdagskost). Vi ankommer Røst kl. 20.45, begge hotellene ligger like ved kaien og vi får tildelt rommene våre på Røst Bryggehotell og Fiskarheimen Havly. Sommerkvelden er lys og en liten spasertur i øysamfunnet anbefales – og samles gjerne på Skomværkroa.
En spennende og lang dag ligger foran oss. I tusen år har katedralbyggere i Europa strebet etter å lage et rom som bringer menneskene nær Gud. I havet utenfor Røst har Vår Herre skapt det rommet, og altertavlen er Trenyken, som ligger i grensesnittet til alvelandet Utrøst. Vi skal ut i dette rommet på fuglefjellsafari. Noen kilometer sør for Røstlandet finner vi Nord-Europas rikeste fuglefjell. Her hekker det flere tusen forskjellige sjøfugler hvert eneste år. Her får vi også se havets papegøye, lundefuglen. Turen går helt sør til Skomvær fyr. Fyret ga navnet til seilskuta Skomvær, som Erik Bye sang om i visa Skomværsvalsen. Etter interessante timer er vi tilbake på Røstlandet, som er den største øya i kommunen. Vi får servert dagens lunsj – knallgod fiskesuppe må vi ha her ute. Her finner vi også Røst kirke som vi får med oss på en guidet rundtur på øya. Alterskapet i kirken ble gitt av prinsesse Elisabeth av Nederland rundt 1520. Hun kom ut for en storm under sjøreisen til København for å bli Christian IIs dronning, og ga alterskap til fem kirker på kysten av Norge som takk til høyere makter for at hun overlevde. Vi spiser igjen en kveitemiddag før vi forlater Røst. På kvelden tar vi ferge innover mot Lofoten. Fergen går innom naboøya Værøy før vi ankommer Moskenes. Det lir mot midnatt, og i den lyse sommerkvelden kjører vi inn til Leknes og Scandic Hotel Leknes for overnatting.
Vi er nå i øyriket som mange globetrottere mener er det mest fantastiske, merkeligste og vakreste som vår jord kan vise fram. Lofoten er egentlig en rekke av flere øyer. Alle øyene er bundet sammen av E-10 som går helt sør til Å. Vi kjører utflukter begge dagene, og tar oss avstikkere fra hovedveien og ser oss om. Vi besøker de kjente fiskeværene Reine og Henningsvær, hvor vi bl.a. kan beskue det karakteristiske fjellet Vågåkallen. Her finner vi også Galleri Lofotens hus med lysbildeshowet ”Det Magiske Øyriket” som skildrer Lofoten gjennom alle årstider; uvær, sommer, høst og vår, lofotfisket, natur og mennesker. Vi kommer også til Nusfjord – Norges best bevarte fiskevær. Midt i Lofoten, i le mellom steile fjell, ligger bygda Vikten. Bygda har egen privat skole og preges av miljøet i ”Guds Menighet”. Her finner vi brukskunstsenteret Lofoten Design, som består av Glasshytta og Keramikktårnet. Deretter besøker vi den kjente smeden i Sund, Kongeskarven er nok den mest kjente figuren fra denne smia. Smeden smidde den første skarven tidlig på 60-tallet, etter modell av en skarv han fikk øye på sittende på et skjær utenfor smia. Kong Olav fikk en skarv i gave da han kom på åpningen av Europavei 10 i 1963. Siden har fuglen blitt som et varemerke å regne for smia i Sund, og en stor del av turistene som besøker smia hvert år, vil gjerne ha med seg en skarv som minne. Vi passerer et kjent landemerke i Lofoten – Lofotkatedralen. Kirken er den største trebygningen nord for Trondheim. Lofotkatedralen ble bygget i 1898 for å romme alle fiskere som kom til Kabelvåg under sesongene. Vi bor 2 netter på Scandic Leknes (mandag til onsdag) og etter utfluktene onsdag har vi tatt oss til Kabelvåg for ei natt på Lofoten Sommerhotell.
Vi har formiddagen fri til å se oss litt om i Lofotens hovedstad Svolvær – bl.a kjent for formasjonen Svolværgeita. Vi sier farvel til Lofoten med å legge til rette for et Trollfjordcruise. Det finnes ikke mange steder i Nordland som får så mye besøk som Trollfjorden. På veien til Trollfjorden kjører vi gjennom skjærgården og trange sund. For mange av Hurtigruten sine gjester er Trollfjorden høydepunktet på cruiset. Vi treffer som regel på havørn, sjøfugler eller andre dyr som sel og nise. Det berømte ”Trollfjordslaget” fant sted her for litt mer enn hundre år siden. Slaget ble senere gjort udødelig i Johan Bojer’s bok ”Den siste viking”. Vi møter bussen igjen i Raftsundet, og siste etappen går på E-10, også kalt Kong Olav V’s vei fram til Lødingen hvor vi tar fergen over til Bognes. Herfra har vi en kort kjøretur fram til Tysfjord Turistsenter som venter med middag og overnatting.
Siste turdag er kommet, og vi sier på en måte farvel med Nord-Norge i denne omgang. Vi tar en avstikker fra E-6 ut til Presteid. Her finner vi Hamsun-senteret. Senteret er anlagt nær ruinene av den gamle prestegården på Presteid, hvor Knut Hamsun bodde og arbeidet hos sin onkel i deler av barndommen. Vi kjører videre gjennom Hamarøy og Hamsuns rike før vi kommer sørover til Leirfjorden og følger denne mot Fauske. Her finner vi ennå en av landets skikkelige jernbanekafeer, hvor de venter med dagens middag til oss. Siste del av turen går langs Skjerstadfjorden utover mot Bodø og til flyplassen. Kl. 17.35 flyr vi via Gardermoen med ankomst Sola kl. 23.00. Her står en Hagabuss og bringer oss hjem til Sandnes.
Avreise: 23. juli 2025
Hjemkomst: 1. august 2025